In liefde Loslaten

 

Tijd en Moed

Elkaar in liefde loslaten is een proces. Hoewel het anders oogt is ook deze reis, net als de reis in een liefdesrelatie een weg naar zelfliefde, bevrijding, vrijheid en onvoorwaardelijke liefde.
Het heeft tijd nodig, evenals moed en bereidheid.
Het is een route langs bittere smaken als boos, schuld, spijt, verwijt, teleurstelling en zal leiden naar aanvaarding van wat is’

Rouw

Wanneer een liefdesrelatie wordt beëindigd, is er veel om op terug te kijken. Ooit was er liefde en waren er verwachtingen. En om welke reden dan ook is het anders gelopen. Er is rouw. Dit terugkijken vraagt om met compassie te kunnen kijken naar jezelf ernaar de ander. Kun je zien wie jij was, wat jouw aandeel was en ben je bereid de ander te zien. Het vraagt begrijpen van de reactiepatronen.
Vaak raken mensen verstrikt in schuld en schaamte. De ander is fout, of ik ben fout. De weg van compassie brengt je naar het inzicht dat er geen schuldige is maar dat het leven een andere beweging vraagt.
Je hoeft de ander niet klein te maken of jezelf niet goed genoeg.
Het hart hoeft niet afgesloten.

Open hart

Er zijn vele momenten in dit proces waarbij we denken dat het met een gesloten hart minder pijnlijk zou zijn. Dat de ander wegduwen en de aandacht richten op wat er niet fijn en mooi was, helpt op de vooringenomen route te blijven. Verharden.
Maar mijn ervaring is dat deze verharding bitterheid brengt.
“Je mag de rest van je leven van elkaar blijven houden!”
Daar heb je van niemand toestemming voor nodig. Het is jouw hart, jouw liefde….in jou.
Wanneer de ander klaar is om, voorbij boosheid en frustratie, het hart te openen en de pijn toe te laten, is niet aan jou.
Het enige wat jij kunt is tijd geven, jouw werk doen om met een open hart te blijven bij wat is.

Groots Kado

Voorbij dit alles hebben mensen elkaar vaak iets heel groots en moois te bieden. Namelijk vriendschap.

Pas als alles gezien, vergeven en verteerd is, kan dit grootse kado aangenomen en gevierd worden.
Het is een bitterzoete en bevrijdende weg. Het is mogelijk.