Zitten twee kleuters op de bank

Als een relatie op slot zit, kun je elkaar hieruit bevrijden door mechanismen los te laten die je al hebt ontwikkeld in je kindertijd. Relatietherapeut Edith Hubers laat zien hoe deze mechanismen tot stand komen en hoe je samen kunt veranderen.

Bijna altijd komt er een punt, in een traject met een koppel, dat ik zeg: “en nu zitten er 2 kleuters op de bank.” Niet om dat wat er gebeurt af te doen als kinderachtig of onvolwassen, maar om te laten zien dat de dynamiek die er op dat moment plaatsheeft de dynamiek is tussen twee geketste kinderen.

Vechten, terugtrekken of vastklampen

Soms vechten de kleuters, soms trekken ze zich terug en soms zijn ze volledig in paniek en klampen ze zich vast.

Altijd heeft het iets pijnlijks omdat ze een liefdesstroom in de weg zitten.

De liefde is nog voelbaar

Op een bepaalde laag is er altijd liefde tussen twee mensen die ooit verliefd op elkaar geweest zijn. Ik stel dit altijd voor als twee zielen die onbegrensd van elkaar houden, elkaar gunnen, met elkaar vieren en het leven dansen.

Die laag is eigenlijk heel vaak nog of weer aan te raken.

Pijn

Maar dan ontmoet je ook de pijn van het niet lukken daar te blijven, de pijn van de angst, de verwarring, de verstrikkingen.
We zijn namelijk niet vrij. We zitten vast aan anderen, verplichtingen, dromen en verwachtingen en dat maakt dat we de ander ook niet altijd vrij kunnen ontmoeten.
We gaan twijfelen aan elkaars liefde en oprechte bedoeling. We interpreteren en kunnen vaak moeilijk verdragen dat onze verlangens soms niet hetzelfde zijn.

Bewustzijn

Dan is het bepalend hoeveel bewustzijn we hebben over hoe we als kind hebben geleerd met pijn en teleurstellingen om te gaan. Want die mechanismen zullen we steeds weer inzetten als we teleurstellingen en pijn in de liefde ervaren. En waren deze mechanismen vroeger onze redding, zijn ze in ons volwassen leven juist vaak de ondergang van onze liefde.

Aan elkaar bevrijden

Dat is ook zo mooi van een relatie. Dat je je aan elkaar kunt bevrijden van in de weg zittende mechanismen.

Door onder ogen te komen welke mechanismen je hebt ontwikkeld, uit zelfbehoud in tijden dat het belangrijk was, maar dat deze mechanismen je nu in de weg zitten vrij te zijn, niet alleen in de liefde maar in je hele leven.

Niet een eenvoudige route omdat het van je vraagt de pijn opnieuw toe te laten en op momenten dat je daar inzit te oefenen iets anders te doen dan datgene waarvan je ooit besloten hebt dat dat het beste is.

Op schoot nemen

Het is de weg naar bevrijding door je eigen gekwetste kleuter op schoot te nemen. Te erkennen wat deze gemist heeft, te zien wat het heeft ingezet om zo weinig mogelijk te lijden, te erkennen dat dat toen was en nu niet meer nodig is, te zeggen dat hoeft niet meer ik ga voor je zorgen, zodat je vrij bent uit te reiken naar je geliefde of te gaan als dat nodig is.

Isamedina.nl >

< terug naar artikel overzicht