Hoe het eenvoudig weer kan stromen.

En je samen uit een negatieve spiraal komt.

Laatst was er een stel bij mij voor een sessie. Ze waren beiden erg ontevreden over de dynamiek die er was tussen hen. Ze kenden elkaar al lang. Er waren geen grote pijnlijke dingen gebeurd waarbij ze elkaar waren kwijtgeraakt. Toch waren ze behoorlijk op elkaar aan het mopperen. Hij dit en zij dat. Hij zal nou nooit eens zus en zij doet altijd zo…..

Herkenbaar

Ook voor mij is dit een herkenbaar veld waarin ik en mijn partner soms terechtkomen. Wat mij duidelijk is geworden is dat je elkaar hierin kunt vasthouden. Als je het negatieve beeld wat je hebt, de negatieve verwachtingen, vaak herhaalt – hardop of in je hoofd –, is de kans groot dat ze keer op keer worden bevestigd.

Open of gesloten hart

Deze mensen verlangden zo naar een andere dans, maar werden iedere keer teleurgesteld en belandden steeds weer in dezelfde groef. ‘Hoe is het met jullie hart?’, vroeg ik. ‘Is het open of gesloten?’. Beiden gaven toe zich inmiddels best dicht te voelen. En daarmee kon ik ze uitleggen dat een verbitterd en dicht hart zelden uitnodigt tot liefde. Een verbitterd hart reikt niet echt uit. En een dicht hart geeft weinig liefde.

Negatieve gedachten stoppen

Ik nodigde ze uit tot een experiment van drie weken waarbij ze zichzelf onmiddellijk stopten als ze negatieve gedachten hadden. Dit vraagt behoorlijk wat discipline. En daarnaast vroeg ik ze de focus te verlegden van teleurgesteld zijn over wat ze niet krijgen naar steeds weer opnieuw te bedenken wat ze zelf te geven hebben.

Liefde geven

Drie weken niet meer mopperen over teleurstellingen over wat je niet krijgt, maar in plaats daarvan drie weken je aandacht verleggen naar: Hoe kan ik liefdevol zijn? Wat kan ik voor de ander doen? In welke kleine (of grote) dingen kan ik mijn liefde geven?

Een beetje verliefd

‘We zijn als nieuw’ lieten ze me daarna weten. De een: ‘Ik voel me weer een beetje verliefd’. De ander: Ík moet weer zo lachen om haar humor. Dat was ik een beetje vergeten…’. Soms is er niet zoveel nodig om de liefde weer te laten bloeien. Alleen de moed je hart te openen. Een open liefdevol hart is namelijk niet te weerstaan en maakt liefde los.

Een oefening

Tot slot een oefening die helpt je hart weer te openen.
Maak een beeld van de ander in zijn meest stralende vorm.

Hoe is hij (of zij natuurlijk) op zijn mooist? Hoe is je partner in zijn grootsheid?
Zie het voor je en maak een innerlijke foto van het gezicht.
Oefen jezelf om deze persoon te verwachten als je hem ontmoet. En zie wat er gebeurt.

Soms lukt het niet en ben je het beeld weer kwijt.
Ga dan zitten, ga naar binnen en zoek dit beeld in jezelf weer op.