Regelmatig ontmoet koppels die langdurig samen zijn en ontevreden zijn over hun intimiteit en seksualiteit. Vaak komt het erop neer dat hij nog wel wil en zij niet weet waar ze het vandaan moet halen.

Droomprins

Als wij vrouwen verliefd zijn worden we nog geholpen door een utopisch verlangen te willen samensmelten met onze droomprins. Maar op den duur moeten we de zin, als hij toch die prins niet blijkt te zijn, uit iets anders halen.

Vrouwen worden kritisch. Er worden voorwaarden gesteld waaraan hij moet voldoen. Of ze willen bepalen hoe het contact moet zijn vóórdat zij zich willen en kunnen openen. Het is vanuit dit perspectief heel liefdevol te noemen dat mannen vaak veel langer bereid zijn ons te nemen zoals we zijn.

Hebberig

Een veel voorkomende klacht van vrouwen is dat ze hun mannen als hebberig ervaren. Ze ervaren dan dat hij iets van hen moet, iets wil nemen.

Ik geloof dat wij vrouwen een collectief trauma hebben. Door de geschiedenis heen kennen vrouwen zo veel verkrachting, machtsgeweld en seksuele onvrijheid. Dat is de reden is dat we zo vaak terecht komen in “hij wil wat”. We kunnen vaak niet meer voelen dat hij eigenlijk iets wil geven. Laat staan dat we met een open hart kunnen aangeven wat we nodig hebben.

Hierdoor ontstaat een dynamiek waarin hij zich als een kind in de hoek gestuurd voelt als hij met zijn opwinding bij haar komt en zij gaat zich eenzaam voelen omdat ze iets anders nodig heeft dan wat hij wil komt brengen. Ik ben ervan overtuigd dat mannen hebberig worden als hun natuurlijke stroom van zin keer op keer wordt gestopt en soms zelfs wordt afgestraft.

Het resultaat is dat beiden zich alleen en afgewezen voelen, terwijl ze beiden op zoek zijn naar hetzelfde: verbinding.

We moeten begrijpen dat vrouwen contact en verbinding willen ervaren voordat ze zich willen openen en dat voor mannen seksualiteit juist vaak een weg naar verbinden is.

Dan hoeven wij mannen en hun lust niet af te keuren. We kunnen ze uitnodigen iets te komen brengen in plaats van te komen halen.

 De glans van een fijne vrijpartij

Dat vrouwen seks vaak minder missen, neemt niet weg dat de meeste vrouwen ook de glans van een spontane fijne vrijpartij kennen. Na het liefdesspel vragen zij zich af waarom ze er zo vaak nee tegen zeggen. Ze voelen dat het ze goed doet. Dat ze ervan stromen. Het brengt hen iets in de relatie waardoor alles weer wat meer glans heeft omdat ze verbondenheid heeft ervaren.

Oprecht dank dus aan de man die niet aflatend zin heeft. Het is aan hem zijn stroom te blijven geven. Het is zijn klus om uit ‘hebberig worden’ te blijven. Het is belangrijk dat hij blijft geloven dat hij iets te geven heeft. En het is aan haar, hem toe te laten. Te blijven zoeken naar wat ze daarvoor nodig heeft.

Geven en ontvangen in balans

Geven en toelaten als uitgangspunt van de seksuele dynamiek tussen mannen en vrouwen.

Kun je als man echt geven en kun je als vrouw ontvangen en toelaten? Ik ben er van overtuigd dat de weg hier naartoe helend is. Geen zin hebben, is eigenlijk niet willen toelaten. Hoe pijnlijk is dat?

Mannen hebben het vuur en vrouwen weten de weg van het hart. Beide zijn nodig en leiden naar de plek waar we het liefst zijn.

Een oefening om de dynamiek te doorbreken.

  • Vraag aan je partner of hij je 20 minuten met aandacht wil aanraken. Niet om te willen aanraken voor zichzelf maar voor jou. Om te geven. Soms helpt het als de erogene zones bij dit spel worden uitgesloten.
   Zet een timer en vraag echt volledige aandacht.
   Het lichaam voelt deze aandacht. Het is helend en voedend.
  • Probeer toe te laten en te ontvangen.
  • Ga na afloop (naakt) tegen elkaar aanliggen en voel, voel je lijf.
   Hoe voelt het om zijn lichaam te voelen? Ben eerlijk, open en nieuwsgierig.
   Ben bewust van je impulsen, gevoelens, sensaties en gedachten.

< terug naar artikel overzicht