Vergeven

Soms stapelen gebeurtenissen, meningen en gevoelens op. Kunnen partners elkaar niet meer vinden en wordt het hart langzaam gesloten.

Vertrouwd

Als Ria en Thomas bij me komen zijn ze al 28 jaar samen. Ze hebben heel veel meegemaakt en kennen elkaar door en door. Ze stralen een vertrouwdheid uit. Ze maken grapjes en voelen zich blijkbaar bij elkaar op het gemak.

 

Waarom zijn jullie hier? vraag ik

Pijn

Het wordt stil. Hij blaast wat en zij trekt haar mond naar binnen.

Dan blijkt dat er dingen gebeurt zijn, of juist niet, die pijn gedaan hebben en nog doen. Waar conclusies en meningen aan hangen waarover ze elkaar niet hebben kunnen vinden. Heel langzaam stapelden meningen en beelden van en over elkaar zich op. En met een sluier over het hart laten ze elkaar niet echt meer toe en houden ze elkaar een beetje op afstand.

Het vraagt om vergeving maar wat is dat?

 

Vergeven van jezelf

Meestal begint vergeven bij het vergeven van jezelf. Kun jij jezelf vergeven dat je het liet gebeuren? Kun je jezelf vergeven dat je niet in staat was, toen iets anders te doen dan dat je gedaan hebt?

Het is een proces:  Het met jezelf in het reine komen. Kan ik mezelf in de spiegel aankijken en mijzelf vergeven dat er dit en niet meer of minder van mijzelf geworden is, tot nu toe.

Het proces van jezelf vergeven is leren met compassie naar jezelf te kijken en wie je bent geworden. Soms moet je, om jezelf te begrijpen, terug naar je gezin van herkomst en welke plek en positie die je daar innam. Het is een proces wat tijd nodig heeft.

Pas als je met liefde naar jezelf kunt kijken, ben je in staat de ander met compassie te zien en te vergeven. En dan kan er weer liefde stromen, komt er weer verlangen.

 

Elkaar opnieuw zien

Zo ging het ook met Thomas en Ria. Toen ze konden de pijn konden toelaten en ze zichzelf voor hun eigen onmacht konden vergeven, konden ze de ander zien. Ze ontdekte dat ze elkaar min of meer hadden vastgezet in een beeld. Een vertrouwd beeld waar je grapjes mee kon maken. Het was alsof er een gordijn wegschoof. Ze zagen elkaar opnieuw. Durfden ook weer kwetsbaar te zijn en naar echte verbinding te verlangen.

 

Wat mooi dat jullie humor en vertrouwdheid de pijn heeft weten te overbruggen en wat fijn dat deze nu aangeraakt en geheeld kon worden.”

 

Oefening:

  • Neem even de tijd te mediteren
  • Denk dan aan je partner
  • Vraag aan jezelf wat staat er tussen om jou toe te laten
  • Neem de tijd, laat het echt opkomen.
  • Schrijf dit op
  • Zoek dan 1 of twee gebeurtenissen in je herinnering die dit onderbouwen. Waar je gelijk hebt.
  • Laat dan je partner los en ga eens voelen/zien of er ook een oordeel in deze gebeurtenis is over jezelf is.
  • Zie de meningen over jezelf en voel wat dat met je doet.
  • Kun je met compassie kijken naar jezelf? Zien waarom je deed wat je deed en jezelf vergeven?

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *